Sociale veiligheid in podiumkunsten

Leernetwerk naar duurzame verandering

INHOUD TRAJECT
Twaalf podiumkunsten-organisaties doorlopen met elkaar onder leiding van Coaching in Cultuur een 9 maanden durend programma met als doel te komen tot diepere inzichten op het gebied van de implementatie van het eigen beleid ten aanzien van sociale veiligheid en het doorgronden van de casuïstiek in de praktijk.
Dit traject bevordert inzichten die tijdens het programma vertaald worden naar duurzame verbeteringen, tools en handvatten voor de eigen organisatie. Hiermee krijgen leidinggevenden en werkenden een helderder handelingsperspectief.


Daarnaast werkt het programma als een zogenaamd veldonderzoek voor de rest van de sector. We trekken de inzichten en nieuwe handvatten breder en maken die toegankelijk voor andere podiumkunsten-organisaties.


Hiermee wordt voortgebouwd op het traject dat branchevereniging NAPK eerder heeft ingezet. Om haar leden te helpen met het ontwikkelen van preventief beleid heeft de NAPK in 2021 het beleidskader “Veilig de vloer op” uitgebracht. Dit document informeert over het hoe en waarom van sociaal veiligheidsbeleid. Het kader is ontwikkeld voor én door podiumkunstproducenten en is een richtingaanwijzer om zelf beleid te maken. Want het maken van sociaal veiligheidsbeleid is maatwerk. Er worden negen stappen beschreven om vorm en invulling te geven aan dit beleid.


Dit programma is bedoeld om de belemmeringen die in de praktijk aan het licht komen, te herkennen en aan te pakken. Hoe werkt sociale veiligheid in de praktijk? Wat gaat er toch mis, ondanks het zorgvuldig opgestelde beleid en kennis van zaken? Van welke casuïstiek kunnen we leren voor verbetering? Wat zijn inspirerende voorbeelden waarbij het goed gaat?

Programma

  • Startbijeenkomst: Aftrap van het programma, kennismaking en introductie tot het onderzoek.
  • Organisatiescan o.l.v. een expert van Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten
  • 3 werkgroepdagen: Actieve betrokkenheid in groepssessies met relevante sprekers en werkvormen.
  • 3 online intervisiebijeenkomsten: Reflecteer en deel ervaringen met collega’s.
  • Teamsessie in de organisatie: Onderzoek veilig samenwerken met collega’s binnen je eigen werkomgeving en implementeer nieuwe methodes.
  • Eindbijeenkomst: Samenvatting van inzichten, evaluatie

Planning
Startbijeenkomst: 24 maart (dagdeel in Amsterdam)
Werksessies: 13 mei, 17 juni, 7 oktober (dag in Amsterdam)
Intervisies: 8 april, 3 juni, 16 september (dagdeel online)
Teamsessie: 22 t/m 30 september (dagdeel bij organisatie of in Amsterdam) Eindbijeenkomst: 11 november (dagdeel in Amsterdam)
Eindgesprek: 13 t/m 18 nov (online 45 minuten)

Kosten
De kosten voor het programma bedragen 6.000 euro ex. BTW per organisatie of per persoon 3.000 ex BTW.

Inschrijving
Inschrijven kan door voor 15 februari 2025 een mail met motivatie te sturen naar info@coachingincultuur.nl.